Δημοσιεύτηκε: 9 Νοεμβρίου, 2020 20:30

Ο Κορωνοϊός σαρώνει την χώρα, την Ευρώπη, ολόκληρο τον πλανήτη. Το lock down που επιβλήθηκε είναι μια επανάληψη της πραγματικότητας που ζήσαμε ήδη, πιο δυσάρεστη αυτή την φορά. Δυστυχώς δεν αξιοποιήσαμε τον χρόνο που είχαμε μετά την επιτυχή έκβαση του πρώτου lock down, με στοχευμένες δράσεις, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενίσχυση των Νοσοκομείων, ενίσχυση των ΜΕΘ, βελτίωση των ΜΜΜ, βελτίωση των παραμέτρων υγείας του πληθυσμού.

Ελλιπείς σχεδιασμοί, λειψά μέτρα προστασίας και πρόληψης και τώρα μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα και εκρηκτική άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων.

Το μέγιστο μέτρο, το τωρινό lock down δεν είμαστε βέβαιοι ότι θα ανακόψει αποτελεσματικά το δεύτερο αυτό κύμα και μπορεί να μην είναι τόσο ευεργετικό όσο περιμένουμε. Υπό κάποιες προϋποθέσεις και εφόσον δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα προστασίας των ευάλωτων ομάδων (ασθενών, χρονίως πασχόντων, ανέργων κλπ) μπορεί να γίνει καταστροφικό σε πολλά επίπεδα.

Τι είναι αυτό που λείπει;

Λείπει η ουσιαστική  και εξονυχιστική επιδημιολογική επιτήρηση των κρουσμάτων και φορέων του ιού.

Πως γίνεται αυτό;

Με  τεστ, τεστ, τεστ.  Πριν την ασθένεια. Στους ευάλωτους, στους υγιείς, παντού.

Ίσως το lock down να μεταφέρει τη μάχη του κορωνοϊού στους εσωτερικούς χώρους των μικρών φτωχικών σπιτιών στις μεγάλες πόλεις της χώρας αλλά και όλων των χωρών που εφαρμόζεται. Εκεί  όπου άνθρωποι αναγκάζονται να είναι όλη την μέρα μαζί σε μικρούς χώρους, στενεμένοι και δυσκολεμένοι. Παππούδες, γιαγιάδες, παιδιά, γονείς εργαζόμενοι ή άνεργοι, υγιείς αλλά και χρόνια πάσχοντες, ψυχικά ταλαιπωρημένοι ή και ψυχικά ασθενείς.

Το lock down, αναγκαίο κακό στην πρώτη φάση της πανδημίας (για την δεύτερη μέλει να αποδειχθεί) γνωρίζουμε ότι έχει τεράστιες επιπτώσεις σε όλες τις παραμέτρους  της υγείας των ανθρώπων.

Στη χώρα μας, που έχει ταλαιπωρηθεί πολλά χρόνια με την οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες και κάποιες φορές ίσως δραματικές.

Εδώ που βρισκόμαστε για να σταθούμε όρθιοι ως κοινωνία πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι μας φτιάχνοντας δίκτυα αλληλοβοήθειας και προστασίας των ευάλωτων ομάδων αλλά και όλων των πολιτών.

Σε τοπικό επίπεδο δεν φαίνεται να έχουν δραστηριοποιηθεί ικανοποιητικά οι μηχανισμοί συναίνεσης και συνεργασίας. Δεν έχει γίνει καμία συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας, οι τηλεδιασκέψεις φορέων για συνεργασία και συντονισμό έχουν ατονήσει και δεν πραγματοποιήθηκε καμία υγειονομική συσπείρωση τους τελευταίους εφτά μήνες.

Και αυτό ενώ τα κρούσματα, οι νοσηλευόμενοι, οι διασωληνωμένοι, οι θάνατοι αυξάνονται εκρηκτικά.

Και αυτό ενώ είχαμε και σε τοπικό επίπεδο κρούσματα, ευτυχώς με αίσιο τέλος.

Και αυτό ενώ πολλοί ή όλοι θα χρειαστεί να μετακινηθούμε στην Αττική ή αλλού για κάποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας ή και για άλλους λόγους.

Και αυτό ενώ όλοι μπορεί να κολλήσουμε ή και να νοσήσουμε.

Τι μπορούμε να κάνουμε εδώ που φτάσαμε;

Πρέπει να δράσουμε άμεσα (καλύτερο θα ήταν να είχαμε δράσει εχθές) για να μην φτάσουμε στο μη περαιτέρω.

Σε τοπικό επίπεδο κατά την ταπεινή μου γνώμη θα βοηθήσει:

1.η άμεση σύγκλιση όλων των εμπλεκόμενων αρμοδίων αρχών προκειμένου να γίνει συντονισμός των δράσεων

2.η δημιουργία δικτύου υγειονομικών, πολιτικής προστασίας και πολιτών προκειμένου όλοι οι ασθενείς να τύχουν της δέουσας βοήθειας πριν φτάσουν στο μη περαιτέρω (πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατό ιατρικά και ανθρώπινα και όχι να παραμένουμε αδρανείς μέχρι να επιδεινωθεί ο ασθενής).

3.η χρήση γρήγορων διαγνωστικών τεστ (rapid test) σε όλους όσους φεύγουν και επιστρέφουν στο νησί ή απλά επιστρέφουν έτσι ώστε να ανιχνεύονται άμεσα οι φορείς του ιού και να ελέγχεται έτσι η διασπορά του στην κοινότητα. Ο ρόλος της δημοτικής αρχής εδώ είναι καθοριστικός δεδομένου ότι θα μπορούσε να διαθέσει τα τεστ αυτά δωρεάν στους πολίτες.

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά  προτείνω στους συμπολίτες:

1.περπάτημα, περπάτημα, περπάτημα

2.ακολουθούμε υγιεινή Μεσογειακή Διατροφή

3.οι ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν όλοι καθώς και οι οικείοι τους με αντιγριππικό και αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο

4.όλοι όσοι έχουν χρόνια προβλήματα υγείας να φροντίσουν να λαμβάνουν τα φάρμακα τους

5.όλοι όσοι γνωρίζουν συμπολίτες με πρόβλημα υγείας ή άλλο που δεν έχουν φροντίδα ή βοήθεια να ενημερώσουν τις αρχές και να βοηθήσουν όσο μπορούν

6.να χρησιμοποιούμε τα μέσα ατομικής προστασίας, ιδιαίτερα την μάσκα.

7.να μην φοβόμαστε να μιλήσουμε στο γιατρό μας ή στο συγγενή μας ή στο φίλο μας για ότι μας απασχολεί

8.να μην διστάζουμε να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλα προβλήματα υγείας εκτός της λοίμωξης από κορωνοϊό

9.οι ασθενείς με λοίμωξη από κορωνοϊό χρειάζονται φροντίδα όπως και όλοι οι ασθενείς.

10.καμία ασθένεια δεν πρέπει να αποτελεί στίγμα.

Η κοινωνία της Χώρας μας, η κοινωνία της Μήλου πρέπει να σταθεί με κάθε τρόπο όρθια. Χρειαζόμαστε αισιοδοξία, συμμετοχή και δράσεις. Δεν έχουμε ανάγκη από Μεσσιανισμούς και πολιτικούς καιροσκοπισμούς.

Πρέπει να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους συνανθρώπους μας, τον πολιτισμό.

Παράκληση: όσοι επιστρέφετε από περιοχές με μεγάλη επίπτωση της νόσου (πολλά κρούσματα), αποφύγετε για 14 μέρες την επαφή με ευπαθή ή ηλικιωμένα άτομα.

Γεώργα Άννα

Γενική Οικογενειακή Ιατρός

Msc Δημόσιας Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

By Published On: 9 Νοεμβρίου, 2020 20:30Categories: Άρθρα - Συνεντεύξεις

Σχετικά άρθρα:

Διαβάστε περισσότερα