SHARE:
Δημοσιεύτηκε: 3 Φεβρουαρίου, 2025 09:31
Ροή Ειδήσεων
5 Φεβρουαρίου, 2025 00:39
5 Φεβρουαρίου, 2025 00:31
4 Φεβρουαρίου, 2025 16:16
4 Φεβρουαρίου, 2025 15:02
4 Φεβρουαρίου, 2025 08:44
3 Φεβρουαρίου, 2025 22:13
Αμείωτες συνεχίζονται οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, φτάνοντας μέχρι και τα 4,6 Ρίχτερ, προκαλώντας την εύλογη ανησυχία των πολιτών, με τους σεισμολόγους να παρακολουθούν στενά το φαινόμενο και μάλιστα να μην αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού.
Από το βράδυ της Κυριακής, τα επίκεντρα τα δονήσεων φαίνεται πως μετατοπίζονται βορειοανατολικά από την Σαντορίνη, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή Γεωδυναμικού Ινστιτούτο Αθήνας, Βασίλη Καραστάθη και αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο.
Όπως εξήγησε ο ίδιος στον ΑΝΤ1, οι σεισμοί στις Κυκλάδες έχουν ξεπεράσει τους 500 από τότε που ξεκίνησε η δραστηριότητα με αποτέλεσμα Αμοργός, Ανάφη και Σαντορίνη να βρίσκονται σε επιφυλακή για κάποια μεγαλύτερη δόνηση.
«Δεν πρόκειται για ηφαιστειακούς σεισμούς», ξεκαθάρισε στις πρωινές δηλώσεις του, υποστηρίζοντας μεν πως η σεισμική δραστηριότητα δεν πρόκειται να σταματήσει άμεσα, δε πως φαίνεται ότι θα γίνει σεισμός μεγαλύτερος των 6 Ρίχτερ.
Κώστας Παπαζάχος: “Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού”
Στη Σαντορίνη βρίσκεται από το μεσημέρι της Κυριακής και ο σεισμολόγος και νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), Κώστας Παπαζάχος, οποίος, μιλώντας στην εφημερίδα, σχολίασε πως αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει σε εξέλιξη ένα φαινόμενο που χρήζει προσεκτικής παρακολούθησης.
“Στην αρχή ήταν μία μικρή σεισμική ακολουθία που δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, όμως μέσα στα επόμενα 24ωρα το φαινόμενο επιδεινώθηκε πάρα πολύ, με δεκάδες σεισμούς της τάξεως των τεσσάρων Ρίχτερ και με μία επέκταση στον χώρο. Δηλαδή υπάρχουν χαρακτηριστικά πολύ έντονης προσεισμικής ακολουθίας σε μια περιοχή με πολλά ενεργά ρήγματα. Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα στη φύση, ξεκινάει μία ψιχάλα και μετά μετατρέπεται σε βροχή”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος.
Μάλιστα, ο γνωστός σεισμολόγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθεί ένας μεγαλύτερος σε μέγεθος σεισμός στη Σαντορίνη.
“Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού, καθώς πρώτον η περιοχή που φιλοξενεί τη συγκεκριμένη σεισμικότητα είναι μεγάλη και δεύτερον τα ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή είναι σημαντικά. Αυτός είναι ο λόγος. Αναμφίβολα δεν περιμένουμε με βεβαιότητα κάποιον μεγάλο σεισμό, ωστόσο όταν είσαι σε μία περιοχή το πρώτο πράγμα που ρωτάει η πολιτεία είναι ποια είναι η σεισμικότητά της και ποια τα δυσμενέστερα σενάρια. Δεν είναι μία περιοχή με μικρά ρήγματα που δεν μπορούν να δώσουν κάτι μεγάλο, εδώ μιλάμε για μία περιοχή με μεγάλα ρήγματα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο γνωστός σεισμολόγος.
Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαζάχος ξεκαθάρισε πως η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών δεν σχετίζεται με την όποια ηφαιστειακή διέγερση υπάρχει στην περιοχή τους τελευταίους μήνες.
“Εδώ και αρκετούς μήνες έχουμε μία ηφαιστειακή διέγερση στην περιοχή της καλντέρας που δίνει μικρούς σεισμούς. Αυτή είναι μία διέγερση παρόμοια με αυτή που υπήρχε το 2011-2012 και είναι μία αργή εξέλιξη από μόνη της. Η εξέλιξη αυτή δεν έχει καμία άμεση σχέση με την τεκτονική δραστηριότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Ανύδρου. Τα δύο φαινόμενα, όμως, μπορεί να επηρεάσουν το ένα το άλλο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι σεισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη”, δήλωσε ο κ. Παπαζάχος.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ κάλεσε τους κατοίκους της Σαντορίνης να μην πανικοβάλλονται με τα όσα μπορεί να ακούγονται αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή τους, ωστόσο τους προέτρεψε να ακολουθούν πιστά τα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί.
“Όταν έχουμε μία έντονη σεισμική δραστηριότητα σε μία περιοχή, λαμβάνονται μέτρα προληπτικά τα οποία πρέπει να ακολουθούνται πιστά. Πρώτον γιατί δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού και δεύτερον ακόμα και αν δεν έχουμε έναν ισχυρό σεισμό – που είναι και το πιο πιθανό σενάριο – μπορεί να σημειωθεί ένας ενδιάμεσου μεγέθους σεισμός της τάξης των 5 Ρίχτερ, που μπορεί να προκαλέσει πανικό, αλλά και κάποια φυσικά φαινόμενα όπως είναι οι κατολισθήσεις. Όταν λοιπόν δίνουμε οδηγίες να μην υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις πληθυσμών σε κλειστούς χώρους είναι γιατί η διαχείριση αυτού του πληθυσμού είναι πολύ δύσκολη. Όταν λαμβάνουμε τέτοια μέτρα δεν είναι γιατί σίγουρα περιμένουμε κάποιο ακραίο σενάριο, δεν θα πρέπει να “φουσκώνουμε” τα πράγματα. Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται με κύριο γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Τοποθέτηση νέων σεισμογράφων σε Σαντορίνη και Άνυδρο
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Παπαζάχος, μέσω της εφημερίδας, γνωστοποίησε πως βρίσκεται ήδη από την Κυριακή στη Σαντορίνη, προκειμένου να εγκαταστήσει νέους σεισμογράφους στην περιοχή.
“Είχαμε ούτως ή άλλως προγραμματίσει να μεταβούμε στη Σαντορίνη στο τέλος της εβδομάδας. Μετά την τελευταία ακολουθία θα πάμε αύριο (σήμερα) με τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής στην Άνυδρο για να εγκαταστήσουμε έναν σεισμολογικό σταθμό, προκειμένου να έχουμε ακριβέστερα επίκεντρα και να μπορούμε να δώσουμε πιο ακριβείς πληροφορίες για τη γεωμετρία και την εξέλιξη της ακολουθίας. Aπό την Τρίτη και την Τετάρτη θα εγκαταστήσουμε και άλλους σεισμογράφους στο νησί της Σαντορίνης.
Μάλιστα, με την ευκαιρία της επισκέψεώς του, ο κ. Παπαζάχος θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους τoυ νησιού, προκειμένου να τους ενημερώσει αναλυτικά για το φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου: Η ακολουθία των σεισμών απομακρύνεται από τη Σαντορίνη
Για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες μίλησε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.
Όπως είπε: «Η ακολουθία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Είχαμε έναν σεισμό το βράδυ και έναν το πρωί με μέγεθος άνω των 4 Ρίχτερ».
Ωστόσο όπως τόνισε: «Η ακολουθία απομακρύνεται από το νησί της Σαντορίνης προς τα βορειοανατολικά. Όταν ξεκίνησε η ακολουθία ήταν κοντά στο νησί, αλλά τώρα απομακρύνεται».
«Η απόσταση όσο μεγαλώνει, μειώνονται οι πιθανότητες να υπάρχουν σημαντικές ζημιές από το οτιδήποτε», πρόσθεσε.
«Όσο συμβαίνει αυτό, η ανησυχία όσον αφορά τις επιπτώσεις από τους σεισμούς στη Σαντορίνη μειώνεται, κατέληξε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη σελίδα του
MileikaNea.Gr - τώρα και στο Google News
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη σελίδα του MileikaNea.Gr - τώρα και στο Google News
Ροή Ειδήσεων
5 Φεβρουαρίου, 2025 00:39
5 Φεβρουαρίου, 2025 00:31
4 Φεβρουαρίου, 2025 16:16
4 Φεβρουαρίου, 2025 15:02
4 Φεβρουαρίου, 2025 08:44
3 Φεβρουαρίου, 2025 22:13
Διαβάστε περισσότερα
30 Ιανουαρίου, 2025 10:40