Η απόκτηση σκύλου έχει γίνει κάτι σύνηθες στις μέρες μας, ειδικά για οικογένειες με παιδάκια τα οποία λατρεύουν να παίζουν και να φροντίζουν τους τετράποδους φίλους μας. Πέραν της στοργής και της αφοσίωσης που δείχνουν στα αφεντικά τους έχει αποδειχθεί πως οι σκύλοι μπορούν να βελτιώσουν τη καθημερινότητα σε παιδάκια με αυτισμό ή σύνδρομο Άσπεργκερ μέσα από την άνευ όρων αποδοχή και αγάπη τους. Αυτός είναι και ο λόγος που τους καθιστά μοναδικά και αξιαγάπητα πλάσματα.

Κατηγορίες σκύλων για παιδιά  ειδικές ανάγκες:

  1. Σκύλος-σύντροφος: Αυτού του είδους ο σκύλος είναι εξαιρετική παρέα για ένα παιδάκι με αυτισμό τόσο στο οικογενειακό, όσο και στο σχολικό περιβάλλον. Καταπολεμούν το άγχος των παιδιών, είναι φιλικά με όλα τα παιδιά και είναι πάντα πρόθυμα για συντροφιά και παιχνίδι. Το πιο σημαντικό είναι πως στα μάτια τους τα παιδάκια με αυτισμό είναι όπως όλοι οι άνθρωποι, δεν κάνουν διακρίσεις και καταλαβαίνουν κάθε τους ανάγκη.
  2. Σκύλος θεραπευτής: Οι σκύλοι θεραπείας έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τους σκύλους της πρώτης κατηγορίας, αλλά επιπροσθέτως εκπαιδεύονται με βάση τις ειδικές ανάγκες του παιδιού για το οποίο προορίζονται.
  3. Σκύλοι συνοδοί: Αυτοί οι τύποι σκύλων διαφέρουν από τους προηγούμενους, καθώς επιλέγονται για παιδιά με βασικές σωματικές δυσλειτουργίες. Συνήθως φέρουν μαζί τους κάπα ή ειδικό λουρί για να βοηθούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και μάλιστα είναι συνοδοί τους σε δημόσιους χώρους. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς είναι ότι αυτοί οι σκύλοι προορίζονται για να εκτελούν το καθήκον τους και δεν πρέπει να περιορίζονται σε αυτό.

Περαιτέρω αρμοδιότητες αυτών των σκύλων:

  • Προσφέρουν άνεση σε παιδιά:

 Οι θεραπευτές και οι σκύλοι σύντροφοι αποδεικνύονται εξαιρετικά χρήσιμοι για παιδιά διαφόρων μορφών αυτισμού και συνδρόμου Άσπεργκερ. Πιο συγκεκριμένα, αυτά τα παιδάκια δεν νιώθουν ευχάριστα με το υπερβολικό άγγιγμα των ανθρώπων. Αντ’ αυτού, νιώθουν όμορφα και οικεία με τους σκύλους τους. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι παιδί που δεν μπορούσε να κοιμηθεί με τίποτα χωρίς τη παρουσία ενός από τους δύο γονείς με τη παρουσία του σκύλου στο κρεβάτι ένιωσε άνετα και διευκόλυνε τους γονείς του.

  • Προστατεύουν τα παιδάκια μας.

 Η βοήθεια που προσφέρουν τα σκυλιά σε αυτά τα μικρά πλασματάκια είναι εντυπωσιακή αν σκεφτεί κανείς ότι εκπαιδεύονται για να καταλαβαίνουν και να αντιδρούν σε μηχανικές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις των παιδιών. Η προσοχή που δείχνουν οι σκύλοι μπορεί να καταπολεμήσει αυτές τις κινήσεις των παιδιών και να τα προστατέψει σε περίπτωση που προξενήσουν κάτι επικίνδυνο στον εαυτό τους.

  • Αποτρέπουν την άσκοπη περιπλάνηση.

 Σε περίπτωση που ένα παιδάκι περιπλανιέται μόνο του και υπάρχει κίνδυνος να χαθεί υπάρχει ο σκύλος που ανά πάσα στιγμή θα τον εντοπίσει και θα οδηγήσει τους γονείς κοντά του. Αυτοί οι σκύλοι εξυπηρετούν άψογα το έργο τους, καθώς έχουν εκπαιδευτεί για αυτό.  Παρόλο, που ορισμένοι συστήνουν το παιδί να δένεται μαζί με τον σκύλο συνοδό στις εξόδους τους για να μη χαθεί, ο οργανισμός παιδιών με αυτισμό έχει απαγορέψει τέτοιες πρακτικές που μπορεί να αποβούν μοιραίες και για τους δύο, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

 Αυτός είναι, λοιπόν, ο ρόλος των σκύλων παρέας, συνοδείας και εξυπηρέτησης στη ζωή των παιδιών μας που αντιμετωπίζουν αυτισμό ή άλλες ειδικές ανάγκες, χωρίς αυτό όμως να τους στερεί το δικαίωμα να αποκτήσουν κατοικίδιο και να ζουν μια φυσιολογική ζωή.  Ειδικά όταν έχει αποδειχθεί πως οι τετράποδοι φίλοι μας είναι εξαιρετικά χρήσιμοι και ωφέλιμοι για την ψυχική και σωματική υγεία, καλό θα ήταν να μη τους στερήσετε αυτή τη παιχνιδιάρικη χνουδωτή παρέα!

Το παραπάνω άρθρο έχει επιμεληθεί η ομάδα του Pet shop – Petvet24. Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε τροφές και αξεσουάρ για τα αγαπημένα σας κατοικίδια και να τους προσφέρετε ότι χρειάζονται!