Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία ανάκτησης δεδομένων από τον υπολογιστή σας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγξετε τη σύνδεση μεταξύ της συσκευή σας και του αποθηκευτικού χώρου σας. Παρά την αρχιτεκτονική του αποθηκευτικού σας χώρου, τα δεδομένα πάντα αποθηκεύονται σε μία συσκευή. Επομένως, η ανάκτηση δεδομένων θα πραγματοποιηθεί μέσω της συσκευής αυτής και, άρα, θα πρέπει να την ενεργοποιήσετε πριν ξεκινήσετε την ανάκτηση των χαμένων αρχείων σας και να θυμηθείτε να σιγουρευτείτε πως το μέσο αυτό είναι καταλλήλως συνδεδεμένο.

Εσωτερικά συνδεδεμένοι σκληροί δίσκοι

Αν το λειτουργικό σας σύστημα δεν εμφανίζει τον δίσκο σας στο Windows Disk Management, πρέπει αρχικά να ελέγξετε αν ο συγκεκριμένος δίσκος είναι καταλλήλως συνδεδεμένος με τον υπολογιστή. Εξετάστε τον συνδετικό κρίκο των δεδομένων και τον καλώδιο παροχής ρεύματος, σιγουρεύοντας πως είναι στενά συνδεδεμένα με τον σκληρό δίσκο και η σύνδεσή τους δε “σπάει”. Αν όλα φαίνονται εντάξει, αλλά ο δίσκος ακόμα δεν εμφανίζονται, ο δίσκος σας έχει, κατά πάσα πιθανότητα, υποστεί ζημιές και θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε ένα κέντρο για Service – επισκευή λάπτοπ  για να σας τον επιδιορθώσουν.

Εξωτερικά συνδεδεμένοι σκληροί δίσκοι

Παρόλο που οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι που είναι συνδεδεμένοι με τον υπολογιστή σας μέσω ένος απλού USB καλωίου είναι δύσκολο να σας προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα (δεδομένου ότι το καλώδιο είναι άθικτο και όλα τα απαραίτητα συστήματα είναι εγκατεστημένα), αν ο σκληρός δύσκος είναι συνδεδεμένος μέσω ενός αντάπτορα SATA/USB, μπορεί να σας παρουσιαστούν προβλήματα, ειδικά αν πρόκειται για δίσκους με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 2TB. 

Ο αντάπτορας (ειδικά αν είναι παλιός) μπορεί να αδυνατεί να μεταφέρει δεδομένα μεγάλων αριθμών, λόγω της χωρητικότητάς τους για μεταφορά δεδομένων. Για το λόγο αυτό, οι πληροφορίες που εμφανίζονται στον Recovery Explorer και αφορούν στα μεγέθη ενός μεγάλου δίσκου συνδεδεμένου με έναν παλιό αντάπτορα μπορεί να αποκλίνουν στην πραγματικότητα. Το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται με τους εσωτερικούς σκληρούς δίσκους, στην περίπτωση κακού σχεδιασμού ή παλαιότερου motherboard.

Κάρτες μνήμης

Για να συνδέσετε μια κάρτα μνήμης στον υπολογιστή σας χρειάζεστε έναν λειτουργικό αναγνώστη κάρτας με ένα άθικτο καλώδιο και αλώβητες θήρες ώστε να εισαχθεί η κάρτα μνήμης. Αν το σύστημα δεν εμφανίζει την κάρτα μνήμης σας, τότε το πρόβλημα μπορεί επίσης να είναι η ίδια η θήρα USB. Βρείτε μια άλλη θήρα για να την τοποθετήσετε στο λάπτοπ ή στον πύργο του υπολογιστή σας και δοκιμάστε ξανά.

Πολλά προβλήματα μπορεί να προκύψουν κατά την ανάκτηση δεδομένων από έναν δίσκο, είτε εσωτερικό του υπολογιστή είτε εξωτερικό. Αν δεν είστε βέβαιος για το τι πρέπει να κάνετε, απευθυνθείτε σε ένα κέντρο επισκευής λάπτοπ για να φροντίσουν για την επιτυχή ανάκτηση των δεδομένων σας.