Σχετικά άρθρα:
Την ολοκλήρωση του διαγωνισμού επιλογής στρατηγικού εταίρου για την ενεργειακή αξιοποίηση των τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας, διαγωνισμού που είχε πραγματοποιηθεί από την προηγούμενη διοίκηση και είχε «παγώσει» προ δύο ετών, έχει αποφασίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Η ολοκλήρωση θα γίνει με την κατακύρωση στον «υψηλότερο προσφέροντα», την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, της θέσης του στρατηγικού εταίρου. Η δεύτερη κοινοπραξία που είχε υποβάλει δεσμευτική προσφορά στον διαγωνισμό, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, είχε ανακηρυχθεί «αναπληρωματική προσφέρουσα».
Το αντικείμενο της συνεργασίας είναι η ενεργειακή αξιοποίηση των γνωστών τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων (Λέσβου, Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, Νισύρου και Μεθάνων) για τα οποία η ΔΕΗ έχει άδεια εκμετάλλευσης (παρατάθηκε πρόσφατα η περίοδος μίσθωσης από το ελληνικό δημόσιο για τα αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και διαχείρισης στα συγκεκριμένα πεδία).
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει συστήσει ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ο στρατηγικός εταίρος θα «μπεί» με πλειοψηφικό ποσοστό.
Η εταιρεία αυτή θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, αλλά και τη διαχείριση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 8 MW στη Λέσβο και 5 MW σε κάθε μία από τις τρεις υπόλοιπες περιοχές, που θα τροφοδοτούνται με γεωθερμικό ρευστό από τις γεωτρήσεις.
Στόχος είναι μέσα στον Ιούνιο να ξεκινήσει η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο γεωθερμικό πεδίο της Μήλου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες δεν εκχωρεί στη θυγατρική της ειδικού σκοπού, αλλά διατηρεί υπό την κυριότητά της τις συμβάσεις εκμετάλλευσης. Αυτή είναι άλλωστε που θα πραγματοποιήσει τις γεωτρήσεις και όλες τις απαραίτητες εργασίες για την εξασφάλιση παροχής γεωθερμικού ρευστού στις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες.
Το ρευστό θα πωλείται στον διαχειριστή των μονάδων, σε τιμή που θα καθορισθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Μotor Oil και ΔΕΗ συζητούν για από κοινού αιολικό 100MW σε νησιωτική περιοχή – Κρίσιμη παράμετρος η ηλεκτρική διασύνδεση του έργου
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι συζητήσεις της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τον όμιλο της Motor Oil Hellas για την από κοινού ανάπτυξη, εγκατάσταση και εκμετάλλευση μεγάλου αιολικού πάρκου, δυναμικότητας περί τα 100MW σε νησιωτική περιοχή της χώρας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτή τη στιγμή το έργο μελετάται σε επίπεδο βιωσιμότητας, τεχνικής διασύνδεσης και χρηματοδότησης, καθώς για να καταστεί εφικτό απαιτείται η δημιουργία ηλεκτρικής διασύνδεσης με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα.
Από τα συμπεράσματα της μελέτης, θα εξαρτηθεί εάν τελικώς θα “πατηθεί το κουμπί” για την κατασκευή του αιολικού πάρκου και την πραγματοποίηση της συνεργασίας των δύο μερών, που ως γνωστόν δεν περιορίζεται μόνο στις ΑΠΕ αλλά εκτείνεται και στο φυσικό αέριο, όπου οι δύο όμιλοι ΔΕΗ και ΜΟΗ έχουν εκδηλώσει από κοινού μη δεσμευτικό ενδιαφέρον στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την δημιουργία συνεργασιών με άλλους παίκτες της αγοράς τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, για καινούργια έργα, που δεν εντάσσονται δηλαδή στο υπάρχον χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, που η εταιρεία σκοπεύει να αναπτύξει μόνη της. Στο πλαίσιο λοιπόν της στρατηγικής των συνεργασιών, η προοπτική από κοινού εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου με την Motor Oil θεωρείται ως βάση για την πιθανή επέκταση της συνεργασίας και σε άλλα έργα.
Από την πλευρά της Motor Oil είναι γνωστό ότι ο διυλιστηριακός όμιλος έχει θέσει και εκείνος ως προτεραιότητα την διεύρυνση του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων με έμφαση και στην πράσινη ενέργεια, όπου στόχος είναι να αποκτήσει αξιόλογη παρουσία στην αγορά των ΑΠΕ, μέσω εξαγορών αλλά και συνεργασιών. Ήδη η ΜΟΗ μετρά δύο εξαγορές, μία στην αγορά των αιολικών (Στεφανέρ) και μία στην αγορά των φωτοβολταϊκών (από τη ΜΕΤΚΑ EGN της Mytilineos).
Αξίζει να αναφερθεί εξάλλου ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ήδη δρομολογήσει μια σειρά από συνεργασίες με διεθνείς ομίλους όπως η γερμανική RWE , η αραβική Masdar Taaleri, η πορτογαλική με κινεζικό βασικό μέτοχο EDP Renoveis και άλλες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ομίλου ΔΕΗ, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στοχεύει να αναπτύξει έργα συνολικής ισχύος 1,5GW μέχρι το 2024.
Πηγή: energypress.gr
Σχετικό άρθρο MileikaNea.gr: «Γεωθερμία και αιολικά πάρκα στα νησιά μας – Περιβαλλοντικές επιπτώσεις και περιορισμοί»